SAUTĒTA OLA AR GRAUZDĒTU MAIZI UN AVOKADO
16 Jan, 2020
Labu laiku prātoju ar ko padalīties- lai ir garšīgi, vienkārši un veselīgi. Patreiz man ir izdevies nepārēsties un pašai par to ir liels prieks! Šis ēdiens ir sātīgs un patiesi veselīgs. "Hass" avokado (pirkts nogatavināts) ar grauzdētu pilngraudu maizīti un sautētu olu ("poached egg").
Pagatavošana:
1 litrā verdoša ūdens pievieno 1 tk.sāls un 1 ēdk.ābolu etiķa. Ūdeni bļodā "iegriež" virpulī un ieslidina olu, uzliek vāku virsū un 2 minūtes vāra. Olu uzmanīgi izceļ un uzliek uz grauzdētas pilngraudu maizes, kur sviesta vietā izmantots avokado. Pārkaisa ar pētersīli, lociņiem, melno piparu un nedaudz sāls... Par cik ir ziema, esmu izvēlējusies Santa Maria garšvielas, kur pētersīlis, sāls un ķiploks ir apvienots.
Regulāri iekļaujot ēdienkartē arī avokado, iegūstam:
- var palīdzēt nomest lieko svaru, jo satur daudz šķiedrvielu, kas aizpildīs vēderu un radīs sāta sajūtu uz ilgu laiku. Tiks veicināta gremošanas sistēmas darbību, uzlabojot tās efektivitāti, kas, savukārt, palīdzēs jums sadedzināt vēl vairāk kaloriju.
- var pazemināt nelabvēlīgo holesterīna līmeni, jo avokado satur vielas, kas ātri un efektīvi tiek galā ar lieko holesterīnu, tādējādi mazinot risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kas ir ik gadu ir starp biežākajiem nāves cēloņiem.
- avokado auglis satur lielus daudzumus karotinoīdu- īpašas uzturvielas, kas palīdz izvairīties no acu slimībām.
- var pazemināt asinsspiedienu, jo satur lielus magnija un kālija daudzumus.
- palīdz pasargāt smadzenes no pāragras novecošanās uz uzlabot savas kognitīvās spējas.
- ir pētījumi, kas atklāj, ka avokado var samazināt iespēju saslimt ar noteiktiem vēža veidiem.
- var uzlabot imūnsistēmu, jo avokado satur antioksidantus. Viens avokado dienā patiesi palīdzēs neslimot vai vismaz slimot retāk.
Regulāri iekļaujot olas savā ēdienkartē (rekomendē ēst 1x dienā):
- uzņemsi neaizstājamās aminoskābes, ko nevar aizvietot ar citām uzturvielām.
- olas satur arī virkni minerālvielu – dzelzi, varu, kāliju, nātriju, fosforu, cinku, selēnu un sēru.
- lielākā vērtīgo vielu un vitamīnu koncentrācija atrodama olas dzeltenumā. Tas satur veselīgās Omega-3 taukskābes, B1, B2, B12 vitamīnus, kā arī visus taukos šķīstošos vitamīnus – A, D, E un K.
- viena ola satur vairāk nekā 100 miligramu holīna, kas organismā veic virkni svarīgu funkciju- piemēram, nodrošina veselīgu šūnu membrānu veidošanos.
- var palīdzēt aizkavēt organisma novecošanās procesu. Īpaši pozitīva ietekme ir uz redzi antioksidantu un A vitamīna dēļ.
Viena ola satur ap 77 ckal, 1/2 avokdo- ap 160 kcal un pilngraudu maize- 77ckal = 314ckal sāts garantēts, gardi un veselīgi!
!!! Īpaši labi, ja atrodat iespēju iegādāties bioloģiski audzētu vistu vai mājas vistu olas, kas satur vēl vairāk veselīgo Omega-3 taukskābju, kā arī A un E vitamīna, nekā putnu fabrikās iegūtās olas.